Нова година

Драги пријатељи, 

Желим вам срећну Нову 2013. годину, 

и у њој много смеха, љубави, дружења и здравља,

а врло мало недоумица – када је српски језик у питању!

Јеца

 

10 thoughts on “Нова година”

  1. Хвала пуно, Саша! 🙂
   Не споменух музику,
   али се искрено надам и желим да нам и у 2013. дане бојиш дивним звуцима!
   Како Јеца каже – СВЕ НАЈБОЉЕ! 😉

 1. Blog Vam je odličan, rado ga pratim. U ovom slučaju, zbog čega posle zareza pišemo veliko slovo, izuzetak vezan za pisanje čestitki ili nešto drugo?!

  1. Драга Биљана, ево објашњења: „У писмима иза речи обраћања (ословљавања), које се одвајају запетом, […] текст у новом реду започиње великим почетним словом.“ – Правопис МС (Нови Сад, 2010).
   Хвала Вам на лепим речима.
   Срдачан поздрав! 🙂

 2. Свиђа ми се све што сам, идући одозго наниже, дакле ка старијим порукама, прочитала! Ипак, некада сам у школи учила да се у изразу „нова година“ пише велико Н ако не наводимо која је година у питању, а мало почетно „н“ ако наводимо о којој је години реч (нпр. 2013).
  Има смисла, зар не?
  Да ли се променило правило, или сам нешто пропустила?

  Срдачан поздрав,
  Јасмина

  1. Јасмина, најлепше Вам хвала на лепим речима и на сугестији.
   У праву сте, пише се: Нова година (празник), нова 2013. година (малим почетним словом уз навођење године), новогодишњи (као придев) – Правопис.
   Биће да ме је обузела „новогодишња еуфорија“ док сам писала… 😉
   Срдачан поздрав и Вама!

   1. Sada sam ja zbunjena. Koliko znam, kada se za odredjeni pojam navede tačan naziv, onda se koristi veliko slovo – dok je osnovna škola samo osnovna škola, Osnovna škola „Ćele kula“, dakle, s tačnim nazivom, piše se s velikim početnim slovom. Preduzeće se piše s malim početnim slovom, ali Preduzeće toito piše se velikim početnim slovom. TE TAKO, ako je po analogiji, nova godina je svaka nova godina, a Nova 2013. godina bi trebalo da se piše početnim velikim slovom?!

    1. Него, најрадије бих цитирала Сократа – Знам да ништа не знам! 🙂
     Овако стоје ствари: Нова година, Први мај, Дан државности итд. – називи празника, па се почетно слово у првој речи пише великим словом.
     Међутим, када напишемо некоме Срећна нова 2013. година такође смо честитали ПРАЗНИК и појма немам зашто ту треба да се стави мало слово само зато што има и цифара! Број који означава годину (уз речи „нова“ и „година“), по мени, не мења чињеницу да се и даље ради о празнику. Да је то реченица као: Многе нове године смо дочекивали, многе старе испраћали заједно – разумела бих. Али, Правопис каже онако како сам навела у претходном коментару па се тога придржавамо, а аналогије и логике ту слабо има – какоЈецакаже. 🙂
     П. С. Уколико Јасмина има објашњење, волела бих да га подели са нама.

     1. Hvala. Malo sam i surfovala, što je još više stvorilo zbrku kod mene, al, neka im bude. Pa još ono, nova taita godina, kao samo 1.januar, pa nova kao čitava ta godina…..u moje vreme toga nije bilo, bas ko ni puberteta…

     2. Него, била сам стварно упорна у томе да пронађем тумачење овог правила у вези са честитањем Нове године. Госпођа Рада Стијовић из Института за српски језик ми је овако то протумачила:
      „У честитању се не ради о години. Можете рећи и „Срећна нова 2013. година“ и „Срећна нова година“ и „Срећна Нова 2013. година“ и „Срећна Нова година“. Реч је о непотребној правописној збрци. Наиме, ако честитате само празник, дакле Нову годину, написаћете то великим словом, па било да стоји година било да не стоји. А, ако честитате целу наступајућу годину, написаћете малим словом. У принципу се честита празник а подразумева се да срећу желите некоме у целој години, али ето правопис овако каже (ако сам била јасна). Не треба само написати, нпр. „Срећна Вам наступајућа (наредна…) Нова 2013. година“, јер је ту сасвим јасно да се честитке односе на 365 дана а не на празник. Све остало – пишите како желите, јер нико не може знати шта сте ви мислили (а некако ми је лепше писати великим словом).“
      Мислим да су сада ствари јасније свима нама! 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.