„Јеца у теретану“ …не иде

Ишао је са мном у одељење један Петар који до краја основне школе није научио да чита. Није баш да уопште није знао, али, срицао је слова као првачић – чак и у осмом разреду! Самим тим и остале ствари није знао. Углавном су га пропуштали кроз разреде, и тако он и заврши школу. Његови родитељи су живели и радили у Немачкој, а он је овде живео са две старије сестре (једна удата, једна полуудата).

Срели смо се после доста година, и како то већ бива са школским другарима – питања на све стране: како си, шта има ново, шта радиш / где радиш, како су твоји… Питам ја њега да ли иде код родитеља у Немачку, а он ми овако одговара: „Нисам скоро био, размишљао сам да ли да идем пред Нову годину…“ (Оооо, помислим ја, види ти Петра, баш се лепо изражава!) „…или после Нову годину!“. Хе, хе…види ти Петра, помислим, не мења се!

Падежи су различити облици једне речи (променљиве). У српском језику их има седам, и имају облике за једнину и множину. Употребљавају се уз различите предлоге или без њих. Научите те падеже, молим вас, и примењујте их у говорној и писаној комуникацији. Није то тако тешко, а свакако доприноси што очувању језика, што вашем угледу у друштву! За оба случаја гарантујем! 🙂

8 thoughts on “„Јеца у теретану“ …не иде”

    1. Са уживањем сам прочитала текст! Мој отац је из тих крајева, па су ми све те „појаве“ добро познате…и бескрајно симпатичне.
      Хвала, Негослава, од срца се насмејах! 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.