Инстаграм у настави

Инстаграм је већ неко време мрежа која нуди интересантне садржаје – било кроз фотографије, било путем кратких текстова или (микро)блогова. И све је испричано у краткој форми – баш онако како данас једино и може да постоји, а да привуче пажњу. Наравно да нећу постављати читаве лекције на Инстаграм, нити очекујем да неко са Инстаграма учи српски. За озбиљно учење ипак треба узети књигу у руке. Али, како сам рекла у претходном тексту, у мору глупости лепо је да се нађе и нешто интересантно, паметно и корисно.

Без потребе да правим неки велики увод, показаћу вам одмах како можете користити Инстаграм за комуникацију и наставу:

Пренос информација

У ситуацији у којој смо сада, када не идемо у школу и немамо прилике да неку информацију уживо пренесемо ученицима, Инстаграм поруке најбрже стижу и у најудаљеније крајеве града. Проверено! 🙂 Довољно је да пренесете некоме из одељења ко ће јавити осталима, а можете и све ученике којима је информација намењена ставити у групу (Close friends). Мислим да ове поруке увек виде пре него било које друге (мејл, Вајбер и слично) и то је сјајно.

 

Обнављање градива

Сада када сам у прилици да уз своје дете понекад пратим наставу на РТС-у, схватам колико уживам у томе што могу поново да чујем нешто интересантно из биологије, историје, географије… Пратим, слушам, подсећам се и проверавам колико знам, а нико ме не оцењује – што прилично растерећује, зар не?! Тако људи реагују и на квизове и питалице које постављам у приче (Instagram Stories). * Заборавила сам да напоменем: иако ово јесте најпре намењено ученицима (како мојим, тако и свим другим школарцима), много је људи који воле да провере своје знање и заиста често учествују у квизовима и питалицама које поставим.

Такав вид провере можете да организујете на неколико начина:

а) Поставите квиз са понуђеним одговорима у ком ће се, након што учесник одабере један одговор, одмах приказати и онај који је тачан.

б) Поставите питање без понуђеног одговора, па касније проверите пристигле одговоре.

в) Поставите тзв. poll, опцију у којој само може да се гласа у вези с неким питањем – да ли је одређена тврдња тачна/нетачна, шта мисле да би било правилно/неправилно и слично.

 

Нова сазнања

Наравно да на интернету постоји мноштво информација, међутим, да ли ће се ученици сетити сами да погледају нешто о Шекспиру, на пример, а да им то није део задатка или пројекта… шта мислите? Поред Тик Тока, Снепчета и осталих „крадљиваца“ времена и пажње – чисто сумњам. Ипак, објава у којој сам написала неколико интересантних чињеница о Шекспиру допрла је до више од 2100 људи.

 

Колико деце би ме чуло у учионици? 🙂 Размислите о могућностима које нуди интернет и, пре него што се пожалите на данашњу децу, омладину, услове рада и слично, покушајте да нешто и сами учините како бисте до њих допрли. Потребно вам је да имате само добру вољу, мало времена и мобилни телефон.

„Једина радост на свету јесте почети“ рекао је Ч. Павезе. На вама је хоћете ли се усудити и приуштити себи радост. 🙂

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.