Топли напитци/хладни напитци

Пита ме мама, једном давно, када су ми се године још изражавале једноцифреним бројевима: „Како је правилније да се каже – жуманце је БЕЛО или жуманце је БИЈЕЛО?“. Ха – помислим ја, слабо упућена у ијекавицу – мене је нашла! „Каже се – жуманце је БЕЛО!“  Јао, како сам се само разочарала кад сам схватила колико ми је језик био бржи од памети! Мама се, наравно, смеје и констатује да је жуманце жуто…и да ме је баш добро прешла…

Не дајте да вас преварим овим насловом као што је мене тада мама, скрећући ми пажњу са суштине! Не мислим да вам причам о томе да ли су НАПИТЦИ бољи топли или хладни. Пријају они и овакви и онакви – зависно од прилике, годишњег доба, здравственог стања итд.  Питам се зашто у тој речи има слова Т?!

Гласовне промене се уче у основној школи. Можда је време које неко проведе од тог тренутка до оног када постане угоститељ довољно да се заборави на палатализацију, једначење сугласника по звучности, јотовање, губљење сугласника… Можда ја кафу пијем на погрешним местима. Можда са погрешним људима. Не знам.

Знам ово: НАПИТАК (једнина) – НАПИТКИ (множина) – НАПИТЦИ (сибиларизација) – НАПИЦИ (губљење сугласника и коначан и исправан облик множине). Има ту и непостојаног а, али није за ову причу битно.

Па, ако познајете некога ко има кафић, кафану, ресторан, реците му да га је поздравила Јеца! И, видите шта пише у карти пића… 😉

11 thoughts on “Топли напитци/хладни напитци”

 1. Sa NAPICIMA mi je lako, ali su mi Klajnovi KUCI mutnjikavi.
  KUTAK (jednina) – KUCI (množina)
  Još nešto: šta je s PATKOVIMA?
  Pročitah negde da su u množini PACI.
  LUTAK – LUCI
  Sva sreća pa za BATAKE (njam… njam…) ne kažu: BACI! 🙂
  …………………..
  Odoh da guglam ĆOŠKOVE 🙂
  ĆOŠCI?????

   1. Htela sam da postavim link ka sajtu ‘njuz. net’, ali mi verovatno baš zbog tog linka ne učitavaju komentar.
    Šaljiv tekst, ne dao Bog da je istinit! 🙂 🙂 🙂
    Možda si ga već čitala. Ako nisi, ukuckaj u pretraživač:
    Na zahtev građana Srbije ne znam ce se uskoro pravilno pisati neznam

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.