Моћ речи

Једном изговорена реч никада више не може да се врати тј. оповргне! Просто, не можете да вратите време. А велика штета може бити учињена! Уколико је њом изречено нешто лоше, ни оно „извини“ – које може да уследи, не може много да поправи ствар. Можда да ублажи, а можда ни то. Људи смо. И памтимо када нас је неко увредио, повредио, слагао, разочарао, насмејао, одушевио… Речи су моћне и не злоупотребљавајте их! Неке ћемо памтити целога живота – на срећу или на жалост.

Наше мисли „одевамо“ у речи. Какве су ти мисли, такав ти је живот – говорио је отац Тадеј! Било би лепо када бисмо више пажње посветили својим мислима – пре него што их изговоримо. Пре него што оне постану речи које даље креирају нашу стварност, наш живот. Поготово оне изречене у бесу или љутњи, јер једном изговорена реч никада више не може да се врати.

Свесна сам ове моћи о којој говорим. Зато се трудим да изговарам позитивне и лепе ствари. Да тако и мислим. Да „три пута измерим“, па пресечем! Када бих да кажем нешто лоше – радије ћутим. И, много ми се допадају ове речи, те их делим с вама:

„Language creates reality. Words have power. Speak always to create joy.“ – Дипак Чопра (Deepak Chopra)

Мислите о томе… 🙂

1 thought on “Моћ речи”

  1. Стваралачка моћ речи била је позната многим мислиоцима пре нове ере. Нажалост, одавно су блискост и разумевање сведени на некакву комуникацију, а заједница људских бића на друштво. Колико би нас могло да разуме оно што је о снази и суштинском значењу речи писао, примера ради, Прокло Дијадох, све и да је превод изванредан?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.