Домаће скраћенице

Не знам зашто сам се толико изненадила када сам у једној емисији РТС-а видела написано др. – као скраћеницу од речи доктор. Ваљда зато што је та телевизијска кућа некада важила за еталон правилног говорењa и писањa.

Елем, скраћеница од речи доктор је настала од првог и последњег слова речи – доктор (др). Нема тачке јер реч није прекинута негде на средини. Исто је и са магистарском титулом – магистар (мр), речју госпођа (гђа) и сл.

Када је скраћеница сведена на ужи или шири почетак речи, писаћемо тачку: н. д. (наведено дело), л. к. (лична карта), и сл.слично), бр. (број), стр. (страна), проф. (професор)…

Некада се скраћеница прави тако што се користи прво и још неко карактеристично слово (дакле, не последње и не следеће по реду). И ове скраћенице се пишу са тачком: тзв. (такозвани), стсл. (старословенски), ји. (југоисток).

***Посебно запамтити скраћенице итд. (и тако даље), тј. (то јест), нпр. (на пример) и бб. (без броја, мада може и б. б.) јер је начин на који се оне граде противан претходно наведеним логикама. 😉

 

2 thoughts on “Домаће скраћенице”

    1. Поштовани Дејане, према важећем правопису српскога језика, скраћеница за минут пише се са тачком – мин.
      Поздрав!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.