А да ипак спојимо НЕ и глаголе?!

Они су у седмој деценији живота и добро се држе… Иду у корак са новим технологијама, баратају мобилним телефонима, шаљу поруке, фотографије… Са смајлијима иде мало теже, кажу, ситни су им и без поенте. То вам причам о свом оцу и његовом комшији и другару, чика Миладину. Много би њихових догодовштина могло да се исприча, смешан су тандем, али ова се баш тиче српског језика:

Седимо недавно сви, на ручку код маме и тате, и у једном тренутку њему стиже порука. Пита га нешто чика Миладин, а тата му одговара са „Неразумем питање“. Верујем да су у питању неки њихови фазони, али, тата ми показује телефон и пита да ли ја разумем. Ја, по навици, прво видим да је „не разумем“ написао као једну реч, па реагујем. На то ми он каже: „Како то мислиш да напишем НЕ РАЗУМЕМ?! Је л` треба да не види ово НЕ што је одвојено, па да испадне да сам разумео?“ Шах-мат, Јелена, мислим у себи. Не знам шта да му кажем.

Него, дајте да спојимо већ једном и то не са глаголима, па мирна глава свима! 🙂

8 thoughts on “А да ипак спојимо НЕ и глаголе?!”

  1. NeMojte ,molim vas! NeCemo znati sta je pisac htjeo da kaze ili neKaze… 🙂 Moju generaciju naucise “ Nemoj me zvati,necu u kino,nemam para,nisam raspolozen! “ Zapamtih za sva vremena! Ova vasa pricica je vrlo poucna i simpaticna! Lijepo je da njegujete nas jezik! Hvala! Zelim vam lijepe praznike, lijepu , zdravu i jos pismeniju Novu godinu.:) Radmila.

  2. Јецо, знам да се шалиш оном твојом последњом реченицом. Међутим мени се смучило. Подсетило ме на данашња дешавања где власт мења законе како би могла да уради оно што је наумила. Најбољи пример је укидање закона о забрани изградње високих зграда да би могли да направе Београд на (хлебу и) води.

    Данас је модерно да се због нечије глупости зрозавају не само друштвени критеријуми него чак и елементарни физички закони. Када би могли, укинули би и закон гравитације да им не смета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.