600

Требало је да напишу словима VI3 и 603.

VI3 – шесто три

603 – шесто три

Овако моји средњошколци написаше на табли. И јесте тако када се изговара – лепо се чује „шесто три“. Међутим, број 600 се пише ШЕСТСТО (или шест стотина), а не шесто. ШЕСТО је редни број од шест, те може да означава: место које је неко освојио на такмичењу, понављање нечега, редни број бацања (у спорту), место у колони/реду итд. Није исто када славите шестогодишњицу и шестстогодишњицу! Разлика је у неколико слова и мноооого година. Да будем прецизна, петсто деведесет и четири (594) године. Дакле, требало је написати:

VI3 – шесто три

603 – шестсто три

На крају, да знате да бих волела да ми је ово ШЕСТСТОТИ текст на блогу. Али није. Стоти је… 😉

16 thoughts on “600”

 1. Razred jeste prvi, drugi…osmi, ali u kombinaciji sa odeljenjem se izgovara kao „prvo jedan“, „peto dva“, „osmo tri“ – kongruirajući tako sa imenicom „odeljenje“ koja je srednjeg roda. Nikada nisam čula za „šesti tri“, kako kažete. Iz kog ste kraja? Možda je to u pitanju…

  1. Pre izvesnog vremena nas je neko ispravio (ne sećam se više ko), jer smo svi izgovarali šesto tri i rečeno nam je da se rimski broj tako čita i odnosi se na razred, pa zato šesti tri. Ne tvrdim da sam u pravu, samo smo tako čuli. Pozdrav!

  2. Дозволићу себи да се не сложим са вама. 🙂
   Шести је разред, а не одељење, а одељење јесте треће, никако трећО 😉

   Зато сам ја у завршном разреду основне школе био у осмом (разреду) пет или само био осмИ (разред) пет, тј. пето одељење осмог разред, а не осмо одељење петог разреда.
   Нас је бар тако учила наставница у Новом Саду.

 2. Како се чита „R-42“, друго одељење четвртог разреда на смеру рачунари, у средњој електротехничкој (или је електро-техничкој) школи?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.