Инструментал „Страшни“

Чули сте сигурно када неко каже: Играм се с лоптом или Дошао сам с аутобусом. Е, то је тај страшни инструментал! Не знам зашто се толико греши када је у питању врло једноставно правило:

-Уколико инструментал означава ДРУШТВО са којим се врши радња, употребићемо предлог С тј. СА: Дошао сам са Марком. Излазим са Тамаром.

Када у инструменталу стоји име ОРУЂА или СРЕДСТВА КОЈИМ СЕ ВРШИ РАДЊА, он ће се употребити без предлога: Секао је дрва секиром. Онда она рукама обриса очи.

Како аутобус (из примера са почетка чланка) није наш пријатељ, већ средство којим се превозимо, јасно је да ће правилно бити: Дошао сам аутобусом. 

Надам се да је сада од наслова остало само оно „Инструментал“… 🙂

2 thoughts on “Инструментал „Страшни“”

  1. Изгледа да нам је дружељубље и саучесништво (у ширем смислу речи) у природи, па користимо то „са“ и где треба, и где не треба. 🙂
    Али, треба разумети и оне исказнике који кажу: „Са моју вартбург лимузину прешиш’о сам стотку док си рек’о кекс!“ Понајмање је ту споран заједнички успех лимузине и човека, јер су они, такорећи, здружени у заједничком подухвату досезања чаробне границе од 100 km/h. 😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.