Нове технологије у образовању, дан први

Волим ову конференцију… једва сам чекала да почне! Разлог је сасвим једноставан – она представља неку врсту адреналинске инјекције за све креативне (добре) духове који живе у чаробним просветарским лампама. Те лампе су наше учионице, наши кабинети и школе. И, истини за вољу, учауримо се помало у њима. А онда, на ред дође један овакав догађај и сви који га посете у прилици су да узму по неки пелцер креативности, како би наставили да стварају магију… лепше, другачије и са више ентузијазма.

picsart_02-09-12.41.37.jpg

Знате да говорим о конференцији „Нове технологије у образовању“ која се ове године по четврти пут одржава у Београду, у организацији Британског савета (British Council). Четрдесет и шест предавања је било планирано за данас (распоређено у три сале), а имали смо прилику да пратимо и четири панел дискусије. Конференцијски програм можете погледати и преузети на овом линку.

img_mh7g2d.jpg

Наравно да не можете да присуствујете свим предавањима и радионицама јер их је заиста много. Зато, направите план и онда га се не придржавате… другачије не може. 🙂 Ја сам желела да погледам презентацију Српске научне телевизије. Зато што им је циљ да промовишу културне и научне садржаје из свих градова Србије. Зато што у њој млади имају прилику да раде, креирају садржај и обуче се за рад на телевизији. Зато што желе да свима нама приближе дешавања из света науке.

wp-1486684152611.jpg

Допао ми се и подухват колега из средње техничке ПТТ школе који су пионири у дигиталном планирању наставе. Имајући у виду подизање свести о потреби очувања животне средине, креирали су платформу помоћу које планове за часове више не исписују руком на папиру, нити их штампају, већ у ту сврху врло мудро користе модерне технологије.

wp-1486681964033.jpg

На веб адреси www.digitalnaskola.rs можете пронаћи велику базу радова које су наставници из целе Србије правили у оквиру наградног конкурса „Дигитални час”. Министарство трговине, туризма и телекомуникација је, поред овог конкурса, покренуло и кампању „Паметно и безбедно” која има за циљ да децу школског узраста упозна са предностима употребе интернета и нових технологија у образовању, али и опасностима које она, такође, носи. У плану Министарства је и повезивање свих основних и средњих школа на Академску мрежу Републике Србије (АМРЕС), чиме ће школе добити стабилан, бесплатан и безбедан приступ интернету.

wp-1486682055578.jpg

За крај – бројеви:

  • 36 кабловских оператера преноси емисије Српске научне телевизије, а програм се емитује 24 часа дневно
  • око 47 % становништва Европске уније још увек није спремно да се дигитално описмени
  • на сајму ће преко 50 међународних компанија представити своје производе или решења у области информационо-комуникационих технологија
  • 90 % ученика осмог разреда основних школа има паметни телефон (смартфон), а 63 % укупно свих ученика у Србији
  • 120 предавача из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Велике Британије и Финске ће презентовати своје радове у ова три дана
  • 1083 рада можете пронаћи у бази „Дигиталног часа” (на http://www.digitalnaskola.rs/)
  • 19833 је број телефона Националног контакт центра за безбедност деце на интернету
  • више од 5000 људи је данас било на Новим технологијама…

Видимо се и сутра у блогерском кутку! 🙂

wp-1486681914590.jpg

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.