Вучило или када се нове технологије примене у пракси

– Кајо, јесмо ли ми већ инсталирали на таблету ону апликацију за учење правописа „Вучило“?

– Мислим да нисмо…

– Добро, дај да инсталирамо сада…да видиш како то изгледа.

– Али, мама! Таблет ми је само за игрице! Није за учење… (надурила се)

– Па ово и јесте игрица.

– Стварно? Тако ми реци… Сад имаш моју пажњу! 🙂

Тако се моја ћерка и ја недавно испричасмо, а верујем да би скоро свако дете овако реаговало. Учење је – јаао, зар баш мора; играње – јеееј, једва чекам! Дакле, када бисмо могли децу да научимо нечему, а да они то не доживљавају као присилу већ да науци и новим сазнањима прилазе драге воље – било би идеално.

Размишљајући у овом правцу, једна група младих људи основала је организацију Научи ме. Знате их (или ћете их сада упознати) по томе што су направили апликацију за учење и вежбање правописа Вучило – Долина магичних речи.

Зашто се апликација зове „Вучило“, како је настала и који су им планови за будућност – о свему овоме сам на конференцији Нове технологије у образовању разговарала са Миланом Петровићем, једним од аутора апликације.

20170210_123245_hdr.jpg

Вучило као В(идео) учило? Не. Вучило као асоцијација на презиме нашег премијера (каже да га то баш често питају)? Не.

Вучило као старо српско име. Звучно, па још асоцира на Вука Стефановића Караџића. А где је Вук, ту је и српски језик…наравно. Апликација је настала из потребе да се мало више пажње посвети учењу (и обнављању) правописних правила, и жеље да се све то уради на начин који ће ученицима бити интересантан. Још увек раде на њој, дорађују је и усавршавају. У плану им је да одвоје нивое за основну и средњу школу, додају још примера за вежбање (за сада их је нешто преко 2000)…

На месту где се спајају љубав према језику и иновације, настао је „Вучило“. Ову апликацију је до сада, на своје „паметне“ уређаје, инсталирало преко 15 000 људи.

А ви?! Како стојите са познавањем правописних правила? Онако питам… 😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.