Најновији еПравопис

Да се барем бавим неким другим темама, па да не реагујем, али језик је у питању… Нaјновији „хит” на друштвеним мрежама су лична документа грађана исписана неким чудним језиком – што личне карте, што нове здравствене књижице. Имам за све вас питање: Који је ово језик којим је исписано презиме дотичне Милице, на слици испод? Да ли је српски?! Па ми немамо слово W. Добро, није српски, али који јесте?!

PicsArt_07-08-07.18.37
(Фотографија је преузета са Фејсбука)

Кaква државна управа, каква еУправа?! Да ли тамо раде неки роботи или дебили? Ако је и до купљених диплома, много је… Има ли ико памети у овој држави?! И, који је ово град?

PicsArt_07-08-07.52.51
(Фотографија је преузета са Твитера)

И основци знају да у писању не треба мешати ћирилицу и латиницу. Људима који су одрасли довољно да буду запослени тек не би требало говорити. Пре неколико година смо полемисали око тога да ли треба осмацима одузимати поене на тесту из српског (на малој матури) због таквих грешака. А данас, погледајте на шта личе та лична документа. Благи ужас! Као да нико није чуо за презиме Лоренс, ако мора да се напише ћирилицом. А онда се поред, у загради, напише како оно гласи у оригиналу. Како ли би ова модерна „транскрипција” изгледала да је у питању неко грчко или кинеско име? Годинама сам у дневник уписивала ученицу која се презива Di Somma као Ди Сомма! Ћирилицом, са два слова м (боже сачувај), само зато што јој је тако писало у изводу. Ако се неко зове Ђовани (од италијанског Giovanni), хоћемо ли по новом државноуправном правопису писати Гиованни?!

Ово више није питање очувања српског језика и ћирилице… Овде се ради о здравој памети!

20 thoughts on “Најновији еПравопис”

 1. Код мене у школи имамо ученика (коме и ја предајем) чије је и име и презиме написано латиницом! Све остало у дневнику јесте уписано ћирилицом, али он поносно носи своје арапско име које је написано латиницом. (Он иначе пише ћирилицом ? )

  1. Па добро је када је једно или друго. Ова мешавина о којој пишем никако не би требало да постоји.

 2. Превршило сваку меру и што се тиче здравог разума и образовања. Немам речи, као ружан сан или неслане шале. Видим шта све људи по друштвеним мрежама себи дозвољавају, нпр. Саша је Ѕаѕha, итд. мисле да им је нека фора, да су оригинални,шта ли, немају појма колико је то уствари ружно, али ово у документима, немам речи. Ето, то нам је дошло, да у администрацији раде неписмени, у медицини поједини не знају латинске називе, нпр.за алергију на пеницилин, јадни смо ти, јадни.

  1. А биће све лепше – само сачекајте да лекари постану ова деца која сад на лепе очи добијају петице и чији родитељи мисле да су им деца најпаметнија, чиме од њих праве дебиле…

  2. Живимо у времену великих слобода, како ми се чини. Свима је све дозвољено, а ако покушаш да нешто исправиш или укажеш на грешку – одмах угрожаваш та нека права на слободу изражавања, лични избор и тако даље. А о коришћењу правописа на друштвеним мрежама не вреди више ни говорити. :/

  1. И ево, сад указујемо на пропуст, пише се о томе, говори се о томе…не верујем да неће стићи до надлежних. Уколико не одреагују, биће још страшније.

   1. Узгред. Сваки блогер, копиврајтер (иако је исправан назив за то занимање на српском: текстописац), свака особа која ишта пише на српском језику а редовно оставља речи на енглеском, укључујући чувени WEB или WЕБ, здушно доприноси томе. И немојмо се после чудити оваквим појавама – јер смо их сами не само допустили него и подстакли и неговали тиме што нас је за језик баш брига.

 3. Нема више памети, на овоме се систематски ради већ годинама уназад, управо да бисмо постали друштво дебила. Дебилима је лакше управљати, коме то још увек није јасно?

  1. Наравно. Све и да смо имали неке наде да то није тако, оваквим и сличним поступцима (који долазе из државних институција), свака сумња пада у воду.

   1. Будале се досетиле како да узму још пара од народа. Ма нису они будале када тако умешно и непрекидно узимају народне паре за своје назови идеје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.