Лаптоп – лаптопи или лаптопови

picsart_03-04-07.58.31.jpgВидех данас на аутобуској станци овај оглас…реална исплата, реална понуда, нема шта. Само, шта ћемо са језиком? Српским, мислим…

Недавно сам се распитивала о тим новим страним речима које користимо, па у разговору дођосмо и до лаптопа. Иако та реч и није баш нова (први лаптоп је настао почетком осамдесетих година прошлог века), у нашем Правопису је нећете наћи – уколико бисте желели да видите да ли се пише као једна или две речи, рецимо. Међутим, има је у Речнику српскога језика (Матица српска, издање из 2011), и ту видимо да се пише као једна реч – лаптоп. Добро, то је разјашњено.

А како гласи множина ове речи?! Хм… „Хјустоне, имамо проблем!”

Наиме, ако погледате Велики речник страних речи и израза (И. Клајна и М. Шипке), тамо пише да треба ЛАПТОПИ (у множини).

laptopiАли, ако бисте помоћ потражили у Нормативној граматици српскога језика (П. Пипера и, поново, И. Клајна) – видели бисте да множина гласи ЛАПТОПОВИ.

laptopoviИ, шта ћемо сад?! Коме веровати? Нигде не пише да се прихватају оба облика, што би било врло елегантно и логично решење. Како ми србисти да станемо пред своје ученике и кажемо: „Не знамо како треба.” Није ни чудо што нам се ови са природних наука смеју… 😉

Како се, дакле, негује језик који првенствено болује од аутоимуне болести?!

3 thoughts on “Лаптоп – лаптопи или лаптопови”

  1. Мени лично је логичан облик лаптопови, али ја нисам битна у целој причи.
    Интересантно је приметити да у оба дела која си споменула, као један од аутора се спомиње И. Клајн!?
    А ја још увек не схватам – како се каже: лаптопи или лаптопови?

    1. Да…Клајн је и овде и онде, а правило се разликује, што уноси забуну. А како треба, никоме није јасно. Док неко не каже који је извор меродавнији или због чега треба говорити једно или друго (или ће се признати оба облика) – остаје нам да чекамо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.