А да мало предахнемо?

Прошлог лета провела сам неколико дана у једном немачком граду. У контакту са тамошњим просветним радницима сазнала сам много тога о њиховом образовно-васпитном систему. Све оно по чему се тај систем разликује од нашег углавном ми се допало, али једна ствар нарочито…

На растанку, када сам полазила за Београд, рекох им: „А сада, кад ухватимо залет од септембра, нема нам одмора до Нове године!“ Зачудише се моји пријатељи Немци, па ми рекоше како они сваког месеца имају по неколико нерадних дана, као неки мини-распуст. Ако сам добро схватила, на сваке три недеље наставе имају по пет до седам дана одмора.

Да ли бисмо и ми могли да побољшамо наш календар рада и шта не ваља у овом по ком тренутно радимо, прочитајте на Школском порталу.

7 thoughts on “А да мало предахнемо?”

 1. Таман хтедох да напишем да ће се ускоро сетити да уведу радне суботе, кад прочитах да ти управо радиш и суботом. И сад не знам шта да напишем.

  Иначе, последњих двадесетак година, као што то често наглашавам, у Србији се СВЕ ради на штету народа. Увели би они да се ради и недељом али то би било превише и народ би их згазио.

   1. Чини ми се да ми је најгоре то што се тобоже много брину за децу а нарочито за њихову безбедност. Онда тиме правдају накарадне и погубне законе како у саобраћају тако и у осталим сегментима живота. При свему томе не могу да направе чак ни једну једину корисну ствар која би многе дечије проблеме решила: полицајац код школе.

 2. Ево, морам и ја да се јавим с коментаром на овај текст.
  Мени као наставнику највише смета неравномерност на нивоу земље и неусклађеност школских календара, а затим поновне и поновне измене свега тога на сваких неколико година. Ако смо једна земља, а јесмо, и без обзира на то што се негде већински славе једни празници а негде други а негде сви, и ако знамо да морамо имати школске распусте, због чега и даље немамо календар усклађен на нивоу целе земље? Број наставних дана нам на крају године свима мора бити исти, па коме је онда у интересу да у току године постоје те разлике?
  И, наравно, наравно да подржавам идеју да нам је свима потребан бар једнонедељни предах на бар свака два месеца, па макар се радило до средине јула! Као што кажеш, ко ради како треба, до новембра већ сагори, а тад смо тек на половини полугодишта; треба смогнути снаге за такав темпо до краја децембра.

  1. Ја сам неколико пута писала о том проблему, а онда у коментарима на Фејсбук групама у којима су просветни радници осване и овакав коментар: „Па шта ако нам није уједначен календар? У Француској (или Немачкој, Италији…) свака регија иде у школу по другачијем школском календару и ником ништа.“ И тако…
   Све док ми будемо паметовали и надмудривали се, уместо да се ујединимо и дајемо конструктивне предлоге, нећемо доћи до решења. Јуче смо видели колико је само глупо то што смо кренули у школу на други дан Божића, па опет, наћи ће се неко ко ће рећи да не види ништа нелогично у томе „јер Србија је секуларна држава“ и слично.
   До нас је и нема нам спаса, нажалост.

  2. То све иде у корист онима који се држе изреке „што горе то боље“. Растурачи Србије и Срба темељно уништавају све. Мени је потпуно неприхватљиво да постоје различити издавачи школских уџбеника. Свако пише шта хоће и не само да вам распореди нису исти него ни градиво није исто.

   Увек ће да се нађу паметњаковићи који ће глупостима да оправдавају потезе властодржаца тако да се томе не треба чудити.

   1. Ајао, а тек уџбенике да не помињемо, и небулозе којима су попуњени, потпуно неусклађени једни с другим, а вероватно и са планом и програмом за сваки разред. Али зато све чешће у сваком уџбенику наилазимо на ШТАМПАРСКЕ грешке. Јер, што би их неко стручан прегледао… Нема се времена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.